Stiri

CESE lansează ediția 2021 a Premiului societății civile, având ca temă politicile climatice

Comitetul Economic și Social European (CESE) a lansat apelul la candidaturi pentru Premiul pentru societatea civilă 2021. Alegând politicile climatice ca temă a premiului său, CESE va selecta câștigătorii dintre inițiativele creative și inovatoare care vizează promovarea unei tranziții echitabile către o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon și rezilientă la schimbările climatice.

Candidaturile pot fi depuse de toate organizațiile societății civile înregistrate oficial în Uniunea Europeană și care acționează la nivel local, regional, național sau european. Premiul este deschis și persoanelor fizice care își au reședința în UE. Inițiativele și proiectele eligibile trebuie să se desfășoare în UE.

CESE va recompensa un maximum de cinci proiecte dedicate climei, reflectând contribuția inestimabilă a societății civile la realizarea neutralității climatice

Citeşte mai mult

Eurobarometru: 58% dintre români au încredere în Uniunea Europeană, față de 49% media europeană

Deși pandemia de COVID-19 afectează viața de zi cu zi a cetățenilor europeni de mai bine de un an, atitudinea față de UE rămâne pozitivă, potrivit celui mai recent sondaj Eurobarometru standard realizat în februarie-martie 2021.

Eurobarometrul standard este disponibil aici.

Imaginea UE și încrederea în UE s-au ameliorat, atingând nivelul lor cel mai înalt de mai bine de zece ani.

Citeşte mai mult

Cașcavalul de Săveni: produs cu indicație geografică protejată în UE

Comisia Europeană a aprobat cererea de înscriere a denumirii „Cașcaval de Săveni” din România în Registrul indicațiilor geografice protejate (IGP)

„Cașcavalul de Săveni” este o brânză maturată produsă în regiunea Botoșani. Se caracterizează printr-o perioadă lungă de maturare (60 de zile), în urma căreia consistența sa devine onctuoasă și omogenă, iar culoarea mai pronunțată. Gustul său, ușor amărui, se caracterizează prin nuanțe de nucă.

Citeşte mai mult

Strategia UE pentru cooperare în regiunea indo-pacifică

UE și statele sale membre se bucură, de mult timp, de o relație amplă și cuprinzătoare cu partenerii săi din regiunea indo-pacifică, o regiune care se întinde de la coasta de est a Africii până la statele insulare din Pacific. Regiunea indo-pacifică se află în centrul atenției întregii lumi, într-un moment în care procesul de redresare socioeconomică în urma pandemiei de COVID-19, aflat în derulare, coincide cu o creștere a incertitudinii geostrategice în regiune.

Concluziile Consiliului privind Strategia UE pentru cooperare în regiunea indo-pacifică, adoptate la 19 aprilie 2021 de cei 27 de miniștri de externe ai statelor membre ale UE, demonstrează recunoașterea de către UE a importanței tot mai mari a regiunii, precum și angajamentul UE de a-și consolida rolul în cooperarea cu partenerii săi din regiune.Regiunea indo-pacifică reprezintă centrul economic și strategic de gravitație al lumii. Aceasta găzduiește 60 % din populația lumii și produce 60 % din PIB-ul mondial, contribuind cu două treimi la creșterea globală actuală. Până în 2030, majoritatea covârșitoare (90 %) a celor 2,4 miliarde de membri noi ai clasei de mijloc care vor intra în economia mondială vor trăi în regiunea indo-pacifică.

Cooperarea în regiunea indo-pacifică este esențială pentru punerea în aplicare a agendei globale a comunității internaționale, inclusiv pentru îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale ONU. De-a lungul anilor, UE a adus în mod constant contribuții semnificative în regiune în ceea ce privește cooperarea pentru dezvoltare și asistența umanitară, abordarea schimbărilor climatice, a pierderii biodiversității și a poluării, precum și contribuția la respectarea dreptului internațional, inclusiv a drepturilor omului și a libertății de navigație.


Prin urmare, regiunea indo-pacifică constituie o miză importantă pentru UE, care are tot interesul ca arhitectura regională să rămână deschisă și bazată pe norme. Însă dinamica actuală din regiunea indo-pacifică a dat naștere unei concurențe geopolitice intense, care sporește presiunea tot mai mare asupra comerțului și a lanțurilor de aprovizionare, precum și tensiunile din domeniile tehnologic, politic și de securitate. Universalitatea drepturilor omului este, de asemenea, pusă la încercare. Șaizeci la sută din comerțul maritim mondial trece prin oceane, din care o treime prin Marea Chinei de Sud. Aceste rute trebuie să rămână libere și deschise.

Din aceste motive, miniștrii de externe ai UE au decis să consolideze orientarea strategică, prezența și acțiunile UE în regiunea indo-pacifică. Abordarea și implicarea se vor baza pe principiile unei perspective pe termen lung, menite să contribuie la stabilitatea, securitatea, prosperitatea și dezvoltarea durabilă a regiunii, pe baza promovării democrației, a statului de drept, a drepturilor omului și a dreptului internațional.


Acest angajament reînnoit față de regiune include toți partenerii care doresc să coopereze cu UE. Strategia este în mod deliberat pragmatică, flexibilă și multidimensională, permițând UE să se adapteze și să își consolideze cooperarea în funcție de domeniile de politică specifice, în care partenerii să își poată găsi puncte comune pe baza unor principii, valori sau interese comune.

UE își va aprofunda cooperarea cu privire la regiunea indo-pacifică, în special cu acei parteneri care și-au anunțat deja propriile abordări privind regiunea indo-pacifică.

Prin adoptarea concluziilor Consiliului, UE este în măsură să intensifice și mai mult cooperarea în multe domenii, precum guvernanța oceanelor, sănătatea, cercetarea și tehnologia, securitatea și apărarea, conectivitatea și să consolideze colaborarea în vederea abordării provocărilor globale, cum ar fi schimbările climatice.

UE așteaptă cu interes să colaboreze cu toți partenerii săi în toate aceste domenii, în special pentru îndeplinirea sarcinii comune de a aborda efectele umane și economice devastatoare ale crizei provocate de pandemia deCOVID-19, garantând o redresare socioeconomică verde, durabilă și favorabilă incluziunii și constituind sisteme de sănătate mai reziliente.


Sursa: CE

Siguranța rutieră: În 2020 s-a înregistrat o reducere cu 4 000 de cazuri a accidentelor rutiere mortale în UE, rata mortalității fiind la cel mai scăzut nivel din toate timpurile

Comisia Europeană a publicat ieri, 20 aprilie, cifre provizorii privind accidentele rutiere mortale din anul 2020. Potrivit estimărilor, 18 800 de persoane și-au pierdut viața în urma unui accident rutier în cursul anului trecut, o scădere anuală fără precedent de 17 % față de 2019. Aceasta înseamnă că un număr de 4 000 de vieți au fost cruțate pe drumurile din UE în 2020 în comparație cu anul 2019. Scăderea volumelor de trafic, ca urmare a pandemiei de COVID-19, a avut un impact clar, deși nu poate fi măsurat, asupra numărului de accidente rutiere mortale.

Comisarul pentru transporturi, Adina Vălean, a declarat: „În 2020, pe șoselele europene au fost cu 4000 de victime mai puțin față de anul precedent. Din păcate, România rămâne țara din Uniunea Europeană cu cele mai multe accidente soldate cu victime - 85 la un milion de locuitori. România trebuie să investească masiv și urgent în soluții pentru siguranța rutieră: infrastructură adecvată pentru fiecare tip de mobilitate, programe de educație, reformă legislativă pentru introducerea tuturor principiilor europene în domeniu. Sper ca investițiile în transporturi prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență să aibă o componentă consistentă de siguranță rutieră. România are nevoie de o strategie integrată în această privință, care să lege investițiile în infrastructură de cadrul legislativ’’.

Citeşte mai mult