Stiri

Curtea de la Haga: Proclamarea independentei Kosovo nu violeaza dreptul international

Curtea Internationala de Justitie de la Haga a dat un aviz consultativ foarte asteptat in legatura cu independenta provinciei Kosovo: declararea unilaterala a independentei provinciei nu reprezinta o violare a dreptului international. Moment important pentru Serbia si Kosovo dupa ce provincia si-a declarat unilateral independenta in februarie 2008, iar noul statut a fost recunoscut de 69 de state din intreaga lume, inclusiv de majoritatea statelor europene. Romania face parte dintre tarile care nu au recunoscut Kosovo.

Citeşte mai mult

In curand: reguli mai simple pentru reciclarea deseurilor

In fiecare an, peste 100 de milioane de tone de deseuri provin din bucatarii si gradini. Deputatii europeni sustin noile reguli propuse de Comisia Europeana intr-o carte verde privind selectarea si reciclarea acestora. Parlamentul doreste colectarea separata a deseurilor si reciclarea acestora intr-o maniera mai eficienta, dar si reguli europene in domeniu, datorita diferentelor mari intre statele membre.

Citeşte mai mult

Inainte de vacanta - ce drepturi au calatorii europeni

Recent, au fost adoptate la nivel european cateva decizii cu privire la drepturile pasagerilor in transportul in comun. Saptamana trecuta, Parlamentul European a aprobat o noua reglementare care protejeaza pasagerii in calatoriile cu autobuzul, autocarul si vaporul, iar Comisia Europeana tocmai a lansat o campanie de informare despre drepturile celor ce calatoresc cu avionul sau trenul.

Citeşte mai mult

Mai multe drepturi pentru pasagerii din transportul maritim. Negocierile continua pentru transportul cu autobuzul

Pasagerii din transportul maritim vor avea mai multe drepturi incepand din 2012, conform reglementarilor adoptate marti de Parlament. Noua legislatie prevede despagubiri pentru intarzieri si anulari, in caz de accident, precum si asistenta pentru pasagerii cu dizabilitati. Parlamentul solicita drepturi similare si pentru pasagerii din transportul cu autobuzul si autocarul, dar acestea trebuie inca sa fie negociate cu statele membre.

Citeşte mai mult

Comisia salută aprobarea de către Parlamentul European a unui nou cadru legislativ pentru sistemele inteligente de transport

Comisia Europeană salută votul exprimat astăzi de Parlamentul European în favoarea unui nou cadru legislativ pentru sistemele inteligente de transport (Intelligent Transport Systems – ITS).ITS pot avea o contribuţie semnificativă la transformarea sistemului de transport într-unul mai ecologic, mai sigur şi mai eficient.Directiva adoptată astăzi ar trebui să accelereze adoptarea de tehnologii inovatoare de transport în întreaga Europă.

Citeşte mai mult