Europa direct la tine acasa
Reteaua Centrelor EUROPE DIRECT este o interfata intre cetateni
si Uniunea Europeana, la nivel local.
Prima pagina Activitățile noastre Dezbateri publice pe teme europene
 

facebook

youtube

youtube


Dezbateri publice pe teme europene
Vineri, 23 Octombrie 2009 07:51

Prioritate de comunicare pentru Comisia Europeană, Căderea Cortinei de Fier a fost adusă în discuţia vasluienilor prin intermediul dezbaterii publice care a avut loc pe 1 octombrie.
Evenimentul defăşurat în sala “Ştefan cel Mare” a Consiliului Judeţean Vaslui şi a fost mediată de domnul profesor Nicolae Ionescu, inspector şcolar istorie/ştiinţe socio-umane în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Vaslui.


Prezenţa celor doi profesori doctori în istorie, domnul Nicolae Ionescu şi domnul Laurenţiu Chiriac, muzeograf la Muzeul judeţean “Stefan cel Mare” Vaslui dar mai ales a domnului Toader Botez, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din judeţul Vaslui a stârnit interesul vasluienilor.
Preşedintele Consiliului judeţean, Vasile Mihalachi, vicepreşedintele Corneliu Bichineţ şi peste 70 de angajaţi ai instituţiilor locale vasluiene, pensionari, liceeni, reprezentanţi ai presei vasluiene au discutat pe marginea unor subiecte controversate, precum istoria comunismului în România, impactul şi consecinţele prăbuşirii regimului comunist în Europa de Răsărit. “Este bine să ne cunoaştem istoria şi să nu mai lăsăm să se repete fapte atât de grave cum au fost cele petrecute în perioada comunismului”, a fost concluzia alocuţiunii rostite de domnul Toader Botez care a stârnit adevărate emoţii pe chipurile auditoriului.
Un moment gustat de vasluienii prezenţi, în special de tineri, a fost şi vizionarea unor emisiuni difuzate în perioada comunistă la Televiziunea Română:”Telejurnal”, “Tribuna TV”, “O patrie a muncii”, “Propaganda comunistă”.


O altă temă supusă dezbaterii vasluienilor a fost “Viitorul Uniunii Europene”. Luni, 19 octombrie, în sala mică a hotelului Europa, aproximativ 40 de persoane reprezentând salariaţi ai unor instituţii vasluiene, ong-uri, mass-media şi publicul larg au discutat pe marginea Tratatului de la Lisabona.


Dezbaterea a fost mediată şi de această dată de domnul profesor doctor Nicole Ionescu, inspector şcolar istorie/ştiinţe socio-umane în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Vaslui. Au fost puse în discuţie reformele propuse de acest Tratat, în special noile aranjamente instituţionale şi mecanismele de lucru.
Evenimentele s-au înscris în suita activităţilor proiectului ”Centrul de Informare Europe Direct Vaslui”, proiect finanţat de către Comisia Europenană prin Reprezentanţa sa din România, în cadrul programului “Selectarea structurilor gazdă pentru centrele de informare din reţeaua Europe Direct”.

(Geta PĂDURARU)

 
Mobile Version | Desktop Version

 


banner banner1 banner2 banner3 banner7 banner5
banner11 banner9 banner6 banner10 banner8 banner9

Logo CJVS str. Ştefan cel Mare nr.79, Vaslui 730168,Vaslui, România
      t:      0235 361 089
      f:      0235 361 091
      e:      consiliu@cjvs.eu
      w:      www.cjvs.eu
       str. Mihail Kogalniceanu nr. 25, Vaslui 730104,Vaslui, România
      t:      0235 361652
      f:      0235 361652
      e:      europedirectvaslui@cjvs.eu
      w:      www.europedirectvaslui.ro


Free live stats and visitor counter for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop