Europa direct la tine acasa
Reteaua Centrelor EUROPE DIRECT este o interfata intre cetateni
si Uniunea Europeana, la nivel local.
Prima pagina Știri europene Newsflash Comisia a lansat un nou plan de acţiune în domeniul transporturilor către şi dinspre ţările vecine
 

















facebook

youtube

youtube








Comisia a lansat un nou plan de acţiune în domeniul transporturilor către şi dinspre ţările vecine
Joi, 07 Iulie 2011 00:00

Comisia Europeană a publicat astăzi un nou Plan de acţiune în domeniul transporturilor către şi dinspre ţările vecine, destinat a îmbunătăţi legăturile de transport cu regiunile vecine din estul şi sudul UE. Planul propune peste 20 de măsuri concrete, pe termen scurt, dar şi pe termen mai lung, menite să facă mai uşoare, mai sigure şi mai viabile conexiunile de transport.
Acest plan va amplifica totodată integrarea pieţelor, atât în folosul UE, cât şi al regiunilor învecinate. Planul a fost prezentat la 7 iulie 2011 de vicepreşedintele Siim Kallas, responsabil cu transporturile, şi de Stefan Füle, comisarul pentru extindere şi politica europeană de vecinătate.

Vicepreşedintele Kallas a declarat: „Cu toţii avem tendinţa de a considera libertatea de mişcare ca fiind normală în Europa, însă aceasta nu ar trebui să se oprească la frontiere. În acest moment, dacă vrem cu adevărat să stabilim legături cu ţările învecinate, trebuie să furnizăm infrastructura esenţială pentru circulaţia bunurilor şi persoanelor de o parte şi de alta a frontierelor UE şi să eliminăm birocraţia şi blocajele”.

La rândul său, comisarul Füle a declarat: „Prin noua şi ambiţioasa politică europeană de vecinătate, lansată anul acesta la 25 mai, le oferim o integrare economică sporită vecinilor noştri din est şi din sud. Acest plan de acţiune propune măsuri concrete în domeniul transporturilor, pe care dorim să le punem în practică în beneficiul cetăţenilor şi al companiilor din ţările învecinate şi din Europa”.
Cooperarea în domeniul transporturilor cu regiunile vecine ale UE s-a desfăşurat până acum în cadrul unor iniţiative bilaterale şi regionale. De exemplu, există deja o iniţiativă privind transportul regional pentru vecinii de la sud. Acest nou plan de acţiune porneşte de la rezultatele obţinute până în prezent, consolidează în special conexiunile cu estul şi integrează cooperarea regională în materie de transport într-o singură politică.

Printre principalele măsuri care urmăresc să facă legătura între sistemele de transport ale UE şi cele ale vecinilor săi se numără:

- extinderea la regiunile vecine a pieţei interne a UE în domeniul aviaţiei şi a Cerului unic european;

- conectarea reţelei transeuropene de transport la infrastructura ţărilor vecine UE prin proiecte prioritare în domeniul transporturilor;

- valorificarea îmbunătăţită a potenţialului transportului feroviar de marfă prin deschiderea pieţelor şi prin estomparea barierelor tehnice, precum diferenţele de ecartament dintre căile ferate;

- eficientizarea punerii în practică a cooperării regionale în domeniul transporturilor, prin crearea, în cadrul Parteneriatului estic, a unui comitet privind transporturile, care să supravegheze cooperarea cu vecinii de la est;

- creşterea eficienţei transporturilor maritime către şi dinspre ţările învecinate, inclusiv, pe termen mai lung, prin includerea acestora în proiectul „Blue Belt” de liberă circulaţie maritimă în Europa şi în regiunile învecinate;

- sprijinirea ţărilor vecine în privinţa sporirii siguranţei rutiere.

Aceste acţiuni, care urmează să fie întreprinse până în 2013, vor fi finanţate din resurse existente, printr-o mai bună stabilire a ordinii de prioritate a proiectelor şi a măsurilor. În comunicarea sa publicată recent pe tema bugetului pentru Europa 2020, Comisia a propus flexibilitate în identificarea surselor posibile de finanţare pentru proiectele strategice de infrastructură care leagă UE de vecinii săi. Acest subiect va fi aprofundat în cadrul negocierilor referitoare la viitorul cadru financiar.

Care sunt etapele următoare?

Planul Comisiei urmează să fie prezentat Consiliului şi Parlamentului European. În octombrie 2011 (24-25 octombrie 2011, la Cracovia), în cadrul unei conferinţe ministeriale organizate sub Preşedinţia polonă a UE, se va lansa noul Comitet privind transporturile al Parteneriatului estic, care va supraveghea implementarea măsurilor la est.

Pentru mai multe informaţii despre cooperarea cu ţările învecinate în domeniul transporturilor, a se vedea:

http://ec.europa.eu/transport/international/regional_cooperation/european-neighbourhood_en.htm

Sursa: CE

 
Mobile Version | Desktop Version

 


banner banner1 banner2 banner3 banner7 banner5
banner11 banner9 banner6 banner10 banner8 banner9

Logo CJVS str. Ştefan cel Mare nr.79, Vaslui 730168,Vaslui, România
      t:      0235 361 089
      f:      0235 361 091
      e:      consiliu@cjvs.eu
      w:      www.cjvs.eu
       str. Mihail Kogalniceanu nr. 25, Vaslui 730104,Vaslui, România
      t:      0235 361652
      f:      0235 361652
      e:      europedirectvaslui@cjvs.eu
      w:      www.europedirectvaslui.ro