
În luna noiembrie, am desfășurat seria de dezbateri cu titlul NO Fake, NO Hate!, adresată tinerilor din județul Vaslui, având ca temă centrală fenomenul dezinformării.
Pe parcursul a 7 întâlniri, ce s-au desfășurat atât fizic, cât și online, am avut plăcerea să cunoaștem tineri deschiși dialogului, interesanți și interesați de cum pot identifica știrile false, de efectul acestora asupra populației, dar mai ales de acțiunile pe care le întreprinde Uniunea Europeană și comportamentul pe care-l putem adopta fiecare dintre noi, pentru a combate fenomenul din ce în ce mai des întâlnit, mai ales în spațiul online - dezinformarea.
Interesul tinerilor pentru platformele social media este foarte ridicat peste tot în Europa, transformând mediul online într-unul dintre cele mai utilizate instrumente pentru informare, socializare și mai nou, învățare. Dar, pe lângă numeroasele avantaje pe care ni le oferă, internetul poate reprezenta și o capcană prin care pot fi propagate informații false sau parțial neadevărate, cu intenția dezinformării. Subiectul dezinformării ocupă un interes sporit în politicile Uniunii Europene, mai ales în contextul pandemiei COVID. De aceea, UE și statele membre depun eforturi pentru a îmbunătăți și consolida Planul de Acțiune din 2018 împotriva dezinformării, precum și de a sprijini cetățenii să-și dezvolte o gândire critică, să crească nivelul de conștientizare și să sporească reziliența societății.
Liceele interesate să participe la aceste dezbateri au fost: Liceul “Ștefan Procopiu” Vaslui, Grupul Școlar Industrial "Ion Mincu" Vaslui, Liceul Teoretic “Emil Racoviță” Vaslui, Colegiul Național “Cuza Vodă” Huși și Liceul “Ștefan cel Mare” Codăești, cărora le mulțumim frumos pentru implicare și sprijin! |