Președinția română a Consiliului Uniunii Europene 1 ianuarie - 30 iunie 2019

Președinția română a Consiliului Uniunii Europene 1 ianuarie - 30 iunie 2019

România deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene timp de șase luni, între 1 ianuarie - 30 iunie 2019, și va acționa ca un intermediar neutru și imparțial în colaborarea cu instituțiile UE.

Descarcă fișa informativă

Mandatul României cuprinde următoarele dimensiuni: Europa convergenței, Europa siguranței, Europa ca actor global, Europa valorilor comune.

Cele 3 misiuni principale pe durata președinției Consiliului:

  1. planificarea și conducerea reuniunilor și grupurilor de lucru ale Consiliului (cu excepția Consiliului Afaceri Externe);
  2. reprezentarea Consiliului în relația cu Parlamentul, Comisia și celelalte instituții ale UE;
  3. reprezentarea UE în dialogul cu partenerii externi, în cazul în care Înaltul Reprezentant al UE nu poate participa.

Președinția Consiliului UE este deținută, prin rotație, de fiecare stat membru pentru o perioadă de 6 luni, iar țările care se succed la președinție lucrează în grupuri de câte trei pentru a stabili obiectivele pe termen lung (18 luni). În baza acestor obiective, fiecare dintre cele trei state membre își stabilește propriul program de lucru pentru cele 6 luni de mandat. România face parte din trioul care mai cuprinde Finlanda (iulie - decembrie 2019) și Croația (ianuarie - iunie 2020). 


Sibiul este unul dintre principalele puncte de pe harta Președinției române a Consiliului UE, alături de Bruxelles și București. În 2019, la Sibiu, va avea loc unul dintre cele mai importante summit-uri informale la nivel european, în care se va discuta despre viitorul și prioritățile UE.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a transmis României, în discursul său privind starea Uniunii din 2017, invitația de a organiza acest summit informal - o reuniune pentru a fi luate “deciziile necesare pentru o Europă mai unită, mai puternică și mai democratică”.

Descarcă ABC-ul instituțiilor UE


Consiliul Uniunii Europene este unul dintre principalele organisme ale UE, alături de Parlamentul European, Comisia Europeană și Consiliul European.

Consiliul UE reprezintă vocea guvernelor statelor membre în procesul legislativ al Uniunii și coordonează politicile UE.

Consiliul UE se reunește în 10 configurații diferite, denumite Consilii. În funcție de politicile discutate, participă reprezentanții ministerelor din statele membre care se ocupă de domeniul respectiv. Reuniunea este condusă de ministrul statului care deține președinția.


Atribuțiile Consiliului (mai multe detalii):

  • Negociază și adoptă legislația, împreună cu Parlamentul European, pe baza propunerilor înaintate de Comisia Europeană;
  • Coordonează politicile țărilor UE;
  • Definește și pune în aplicare politica externă și de securitate a Uniunii, conform orientărilor stabilite de Consiliul European;
  • Încheie acordurile internaționale ale UE, pe baza propunerilor Comisiei (necesită aprobarea Parlamentului în domenii care fac obiectul codeciziei);
  • Împreună cu Parlamentul, adoptă bugetul anual al UE.

Consiliul UE mai este denumit și Consiliul de Miniștri, iar Președinția Consiliului UE mai este cunoscută ca președinția rotativă.

Consiliul UE nu trebuie confundat cu alte două instituții cu roluri diferite: Consiliul European și Consiliul Europei.

Sursa: CE