Europa direct la tine acasa
Reteaua Centrelor EUROPE DIRECT este o interfata intre cetateni
si Uniunea Europeana, la nivel local.
Prima pagina Activitățile noastre Rolul României în Uniunea Europeană dezbătut la Vaslui
 

facebook

youtube


Rolul României în Uniunea Europeană dezbătut la Vaslui
Luni, 10 Decembrie 2018 14:53

În data de 7 decembrie 2018, la Sala “Ștefan cel Mare” a Consiliului Județean Vaslui,   am desfăşurat conferinţa „Rolul României în Uniunea Europeană.

”În contextul Anului European al Patrimoniului Cultural, al Centenarului Marii Unirii şi al preluării de către România a Președinției Consiliului UE, am dorit să aducem în atenţia publicului vasluian momentele importante din istoria României şi a Europei, trecute şi viitoare, parte a patrimoniului nostru cultural”, a precizat moderatorul evenimentului, dl. Valeriu Cragață, administratorul public a judetului, din cadrul Consiliului Judetean Vaslui.

Evenimentul s-a bucurat de prezența dlui. Tudor Buzatu, Secretar de Stat în Guvernul României, dlui. Eduard-Andrei Popica, Prefectul Județului Vaslui si a dlui Vasile Mariciuc, Vice-Președinte al Consiliul Județean Vaslui, in calitate de gazda, ce au salutat prezența Uniunii Europene în județ, prin investițiile realizate și au evidențiat avantajele pe care le are România ca stat membru al UE.


Dl. Secretar de Stat, Tudor Buzatu a menționat obiectivele și misiunea pe care o va avea România în prima jumătate a anului viitor, când va prelua pentru prima dată Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene: ”România va fi un partener de încredere, va respecta agenda europeană și va juca rolul de mediator imparțial în cadrul negocierilor de la nivelul Consiliului UE. Mandatul României va fi exercitat într-un context complex, caracterizat de negocierile privind Brexit și de schimbările instituționale care vor urma după alegerile pentru Parlamentul European, din 26 mai 2019. De asemenea, în cele 6 luni de mandat, România va fi gazda unor reuniuni formale și informale. În acest sens, pe 9 mai 2019 va avea loc la Sibiu summit-ul șefilor de stat și de guvern”.


Conferința a reprezentat un bun prilej de discuție și despre importanța fondurilor europene în regiune, iar dna. Cristina Bodron, Expert Biroul Regional de Informare, Agenţia Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, ne-a demonstrat, prin exemple concrete, cum Programul REGIO continuă să contribuie la dezvoltarea țării și să fie ” trenul Regiunii Nord-Est spre Europa”.

Pentru că România a împlinit 100 de ani de la Marea Unire în Anul European al Patrimoniului Cultural, din cadrul evenimentului nu puteau lipsi exemple de proiecte de succes derulate în județul Vaslui și finanțate de UE, în vederea conservării patrimoniului cultural local și național, dar și a revitalizării tradițiilor populare.


Unul dintre aceste proiecte, prezentat de dna. Cristina Vasiliu, coordonator Europe Direct Vaslui  a fost – Reabilitarea Centrului Cultural Istoric al municipiului Bârlad, proiect derulat de Consiliul judetean Vaslui in parteneriat cu Primaria municipiului Barlad : ”Prin lucrările făcute la Muzeul ”Vasile Pârvan” Bârlad, la Teatrul ,,V.I.Popa” Bârlad şi la parcul adiacent care alcatuiesc Centrul Cultural Istoric al Municipiului Barlad, reabilitat cu fonduri europene,  a fost redat judetului si regiunii un obiectiv de patrimoniu cultural important ce a crescut în mod semnificativ vizibilitatea institutiilor culturale care isi desfasoara activitatea in acest areal precum si numarul vizitatorilor, turistilor si actiunilor culturale si stiintifce desfasurate”.

Dna. Mihaela Voicu, Project Manager Fundaţia World Vision România, Biroul Zonal Iaşi şi Vaslui, a demonstrat că fondurile europene sunt importante și pentru ONG-uri și reprezintă o mare oportunitate de a revitaliza patrimoniul cultural tradiţional. Aceasta a venit însoțită de doamnele Roşu Micşunica, meşter popular la Asociaţia ,,Artă şi Tradiţie Vultureşti” Vaslui şi Adriana Ailoaiei, meşter popular la Asociaţia ,,Bujorii din Laza” Vaslui, care încearcă că convingă pe cât mai mulți că, menținerea tradițiilor și a meșteșugurilor înseamnă păstrarea propriei identități.


Împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire nu putea fi trecută cu vederea, iar despre implicarea României în cele două Războaie Mondiale și eforturile pe care le-a întreprins aceasta pentru a fi parte a proiectului european, a vorbit dna. Ramona Mocanu, Directorul Muzeului Judeţean ,,Ştefan cel Mare” Vaslui.

A fost urmată de Dna. Liliana Grama, de la Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Vaslui care a susţinut o scurtă prezentare a membrilor familiei regale și a României de acum 100 de ani.


Partenerul tradițional al Centrului Europe Direct, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vaslui a încheiat evenimentul printr-o frumoasă surpriză cu  Ansamblurile folclorice ,,Mugurelul” şi Ansamblul ,,Hora Vasluiului” ce au încântat audiența prin câteva momente autentice românești.

Dorim să mulţumim frumos autorităților prezente - locale, județene, regionale și centrale, ONG-urilor, meșterilor populari, ansamblelor populare și nu în ultimul rând mass mediei.

 

Pentru mai multe fotografii, vă invităm pe pagina noastră de Facebook, @EuropeDirectVaslui.


 
Mobile Version | Desktop Version

 


banner banner1 banner2 banner3 banner7 banner5
banner11 banner9 banner6 banner10 banner8 banner9

Logo CJVS str. Ştefan cel Mare nr.79, Vaslui 730168,Vaslui, România
      t:      0235 361 089
      f:      0235 361 091
      e:      consiliu@cjvs.eu
      w:      www.cjvs.eu
       str. Mihail Kogalniceanu nr. 25, Vaslui 730104,Vaslui, România
      t:      0235 361652
      f:      0235 361652
      e:      europedirectvaslui@cjvs.eu
      w:      www.europedirectvaslui.ro


Free live stats and visitor counter for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop