Europa direct la tine acasa
Reteaua Centrelor EUROPE DIRECT este o interfata intre cetateni
si Uniunea Europeana, la nivel local.
Prima pagina Știri europene Newsflash Eurobarometru: cetatenii UE vor o guvernanta economica mai puternica
 

















facebook

youtube

youtube








Eurobarometru: cetatenii UE vor o guvernanta economica mai puternica
Vineri, 27 August 2010 00:00

75% dintre europeni considera ca o coordonare mai stransa a politicilor economice si financiare intre statele membre ale UE ar fi eficienta in ceea ce priveste combaterea crizei economice, conform anchetei Eurobarometru din primavara anului 2010, ancheta de opinie bianuala organizata de UE.


Ancheta a fost realizata in luna mai – in punctul culminant al crizei financiare europene – si a fost publicata pe 26 august. 72% dintre europeni sprijina ideea unei supravegheri mai stricte de catre UE a activitatilor celor mai importante grupuri financiare internationale, ceea ce reprezinta o crestere de patru puncte procentuale in raport cu ultima ancheta Eurobarometru din toamna anului 2009. Principalele preocupari ale europenilor in legatura cu criza erau urmatoarele: situatia economica actuala (40%,procent neschimbat in raport cu toamna anului 2009), somajul (48%, minus trei puncte procentuale) si cresterea preturilor (20%, plus un punct). De asemenea, criza a influentat perceptia cetatenilor cu privire la UE:40% dintre europeni asociaza UE cu euro (plus trei puncte), 45% cu libertatea de a calatori, studia si lucra oriunde in UE (minus un punct) si 24% cu pacea (minus patru puncte).

„Faptul ca o majoritate clara se pronunta in favoarea unei consolidari a guvernantei economice europene arata ca, pentru cetateni, UE reprezinta o parte decisiva a solutiei in fata crizei,” a afirmat Viviane Reding, vicepresedinte al Comisiei Europene, care detine, de asemenea, portofoliul comunicarii. „Ancheta noastra de primavara – realizata in momentul culminant al crizei – reflecta perioada dificila si provocarile cu care s-au confruntat europenii in cursul ultimelor luni. De atunci, UE a adoptat masuri importante si indraznete pentru a restabili increderea. Gratie acestor masuri, moneda euro s-a restabilit si observam in prezent un inceput de crestere in cadrul marilor economii europene. Cu siguranta, este prea devreme sa proclamam victoria. Cu toate acestea, avem in prezent sansa de a modela guvernanta economica europeana, in favoarea careia se pronunta cetatenii UE, astfel incat Europa sa raspunda preocuparilor acestora.”

Rezultatele anchetei Eurobarometru din primavara anului 2010 reveleaza asteptarile tot mai mari ale cetatenilor in legatura cu Uniunea Europeana: un numar tot mai mare de europeni (26%, +4 puncte in comparatie cu toamna anului 2009) considera ca UE, si nu Statele Unite sau G20, se afla in cea mai buna pozitie pentru a lua masuri eficiente de combatere a crizei.

De asemenea, exista o cerere tot mai mare pentru o coordonare mai stransa a politicilor economice si financiare la nivelul UE:75% dintre cetateni doresc o guvernanta economica europeana mai puternica (+2 puncte in comparatie cu toamna anului 2009 si +4 puncte in comparatie cu luna februarie 2009). Guvernanta economica se bucura de sprijinul cel mai puternic in Slovacia (89%), Belgia (87%) si Cipru (87%). S-a observat o modificare majora de opinie in favoarea unei guvernante economice mai puternice in mai multe tari, in special, in Finlanda si Irlanda (+13 puncte in comparatie cu toamna anului 2009), Belgia si Germania (+7 puncte), Austria, Luxemburg si Slovacia (+6 puncte), precum si in Tarile de Jos (+5 puncte).

Majoritatea europenilor sunt constienti de provocarile importante cu care se confrunta in prezent toate tarile din UE: 74% sunt de acord cu privire la faptul ca tara lor are nevoie de reforme pentru a face fata viitorului (+1 punct in comparatie cu toamna anului 2009) si 71% sunt gata sa accepte aceste reforme in beneficiul generatiilor viitoare (procent neschimbat). Europenii ezita cu privire la cea mai buna modalitate de a stimula redresarea economica: 74% considera ca masurile de reducere a deficitelor si a datoriei publice nationale nu pot astepta (85% in Suedia, 84% in Ungaria, 83% in Germania, 82% in Belgia si Cipru si 80% in Republica Ceha, Grecia si Slovenia). In paralel, in UE-27, 46% dintre cetateni sprijina, de asemenea, utilizarea deficitelor publice pentru stimularea activitatii economice (in comparatie cu 36%, care sunt impotriva si 18%, care nu au exprimat nicio opinie). In cele 16 tari din zona euro, rezultatul este diferit: 42% dintre cetateni sunt impotriva utilizarii deficitelor publice, in timp ce 41% sprijina aceasta idee.

Context
La 12 mai si la 20 iunie, Comisia Europeana a prezentat propuneri care vizau consolidarea guvernantei economice si imbunatatirea supravegherii reformelor structurale si a politicilor bugetare in cadrul UE.


Sursa: CE

 
Mobile Version | Desktop Version

 


banner banner1 banner2 banner3 banner7 banner5
banner11 banner9 banner6 banner10 banner8 banner9

Logo CJVS str. Ştefan cel Mare nr.79, Vaslui 730168,Vaslui, România
      t:      0235 361 089
      f:      0235 361 091
      e:      consiliu@cjvs.eu
      w:      www.cjvs.eu
       str. Mihail Kogalniceanu nr. 25, Vaslui 730104,Vaslui, România
      t:      0235 361652
      f:      0235 361652
      e:      europedirectvaslui@cjvs.eu
      w:      www.europedirectvaslui.ro