Europa direct la tine acasa
Reteaua Centrelor EUROPE DIRECT este o interfata intre cetateni
si Uniunea Europeana, la nivel local.
Prima pagina Știri europene Newsflash Mediu: Comisia solicită Belgiei, Greciei şi României să implementeze normele UE privind calitatea aerului
 

facebook

youtube

youtube


Mediu: Comisia solicită Belgiei, Greciei şi României să implementeze normele UE privind calitatea aerului
Vineri, 02 Iulie 2010 00:00

Comisia Europeană a decis astăzi să solicite Belgiei, Greciei şi României să implementeze în integralitate legislaţia UE din domeniul calităţii aerului în ceea ce priveşte particulele în suspensie.Cele trei state membre nu au soluţionat până în prezent problema emisiilor excedentare de particule minuscule în suspensie cunoscute sub denumirea de PM10.În cadrul procedurilor privind încălcarea dreptului UE, acestor state membre le-au fost adresate avize motivate prin care li se pun la dispoziţie două luni pentru a se conforma cerinţelor. În caz contrar, Comisia poate înainta cauzele Curţii Europene de Justiţie.


Comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik, a declarat:„Poluarea aerului cu particule în suspensie reprezintă un risc grav pentru sănătate.Sunt necesare standarde stricte pentru a-i proteja pe cetăţenii UE.Este esenţial ca aceste standarde să fie respectate pe deplin în zonele în care prelungirile nu sunt aplicabile.”
Directiva 2008/50/EC le cere statelor membre ca, până în 2005, să asigure respectarea anumitor valori limită pentru PM10. Aceste limite impun atât o concentraţie anuală (40 μg/m3), cât şi o concentraţie zilnică (50 μg/m3) care nu trebuie depăşite de mai mult de 35 de ori într-un an calendaristic.

Țările pot solicita scutiri de la obligaţia de a respecta valorile limită pentru PM10 până în iunie 2011, însă aceste scutiri se acordă sub rezerva îndeplinirii unui anumit număr de condiţii. Statele membre trebuie să demonstreze că au înregistrat progrese în sensul respectării standardelor până la termenul-limită prelungit şi că implementează un plan de ameliorare a calităţii aerului care stabileşte măsurile relevante de reducere a emisiilor pentru fiecare zonă de calitate a aerului.
Informaţiile de care dispune Comisia arată că, din 2005 până în prezent, mai multe zone din Belgia şi Grecia nu au respectat valorile limită pentru PM10 . Deşi ambele state membre au solicitat prelungiri, Comisia a considerat că nu au fost îndeplinite condiţiile necesare.

Ca urmare a iniţierii unei proceduri privind încălcarea dreptului UE, România a prezentat o cerere de scutire, aflată în prezent în curs de examinare de către Comisie. Întrucât din această cerere au fost omise mai multe sectoare în care s-au constatat depăşiri ale valorilor limită prevăzute pentru PM10, Comisia a decis să trimită României un aviz motivat.

Context: Impactul asupra sănătăţii
Particulele în suspensie (PM10) se găsesc în special în emisiile poluante generate de industrie, trafic şi încălzirea locuinţelor. Ele pot cauza astm, afecţiuni cardiovasculare, cancer pulmonar şi moarte prematură.

Sursa: http://ec.europa.eu

 
Mobile Version | Desktop Version

 


banner banner1 banner2 banner3 banner7 banner5
banner11 banner9 banner6 banner10 banner8 banner9

Logo CJVS str. Ştefan cel Mare nr.79, Vaslui 730168,Vaslui, România
      t:      0235 361 089
      f:      0235 361 091
      e:      consiliu@cjvs.eu
      w:      www.cjvs.eu
       str. Mihail Kogalniceanu nr. 25, Vaslui 730104,Vaslui, România
      t:      0235 361652
      f:      0235 361652
      e:      europedirectvaslui@cjvs.eu
      w:      www.europedirectvaslui.ro


Free live stats and visitor counter for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop