Europa direct la tine acasa
Reteaua Centrelor EUROPE DIRECT este o interfata intre cetateni
si Uniunea Europeana, la nivel local.
Prima pagina Știri europene Newsflash Belgia aflata 'in interimat' preia presedintia UE
 

facebook

youtube

youtube


Belgia aflata 'in interimat' preia presedintia UE
Miercuri, 23 Iunie 2010 00:00

Belgia va prelua presedintia rotativa de sase luni a Uniunii Europene, aflandu-se in situatia unui guvern interimar, dupa ce alegerile nationale au produs doi castigatori: liderul separatist flamand Bart De Wever si Elio Di Rupo, seful socialistilor valoni, acesta din urma fiind creditat cu cele mai multe sanse de a deveni prim-ministru.

Noua Alianta Flamanda, un partid nationalist, a castigat clar in regiunea vorbitoare de olandeza a Belgiei, in alegerile nationale de pe 13 iunie, deschizand astfel calea pentru delegarea mai multor puteri catre regiuni. Castigurile politice inregistrate in partea flamanda au fost insotite de o victorie a socialistilor in Valonia, unde se vorbeste franceza. Cele doua partide au inceput discutii pentru formarea unui guvern.

Alegerile au fost provocate de decizia liberalilor flamanzi Open-VLD de a parasi guvernul, in toiul unei dispute intre tabara franceza si cea olandeza, in legatura cu limitele zonei electorale din jurul capitalei bilingve, Bruxelles.
Regele Albert II i-a cerut primului-ministru Yves Leterme sa continue ca premier interimar pana la formarea unui nou guvern.
Negocierile pentru formarea unei coalitii au inceput pe 17 iunie, cand regele l-a nominalizat pe Bart De Wever ca "informator" pentru explorarea optiunilor de formare a guvernului.

Nu este de asteptat un nou executiv inainte de septembrie, dar Elio Di Rupo, liderul socialist valon arata surprinzatoare semne de impaciure si bunavointa, spunand ca isi doreste incheierea discutiilor "cat mai curand posibil". Di Rupo, vazut ca avand cele mai mari sanse de a deveni urmatorul prim-ministru, a spus ca nominalizarea lui De wever este "un semnal pozitiv" in vederea formarii guvernului.
De Wever a spus la randul sau ca este gata sa-i cedeze fotoliul de premier lui Di Rupo, astfel punand presiune asupra partidelor francofone, de a-si asuma responsabilitatea in privinta reformelor statului pe care urmatorul guvern ar urma sa le ia si pe care flamanzii le cer de ani de zile.

Presedintia UE
Intre timp, tranzitia care are loc la varful statului belgian nu ar trebui sa ingrijoreze UE, a spus Yves Leterme. Vorbind la sediul Comisiei Europene in mai, el a promis ca Belgia "va fi la inaltimea asteptarilor" si a dat asigurari ca presedintia UE va fi neafectata de tranzitia politica a tarii.
Sarcina Belgiei ar putea fi usurata si de Herman Van Rompuy, crestin-democratul flamand care a renuntat la rolul de prim-ministru in favoarea celui de presedinte permenent al Consiliului European - organismul UE care reuneste sefii de stat si de guvern.

"Acest lucru nu poate decat sa ne faciliteze munca," a spus Olivier Chastel, secretarul de stat belgian pentru afaceri europene, intr-un interviu recent pentru EurActiv.
Dupa summitul UE de saptamana trecuta, Van Rompuy a spus ca nu va fi o problema daca Belgia nu va avea un guvern pana la inceperea presedintiei, pe 1 iulie: "Lunile de vara sunt calme. Daca avem un guvern pana in septembrie, inca mai poate prelua fraiele si poate continua pana la sfarsitul presedintiei." El a mai aratat ca Belgia este un stat federal, in care guvernele regionale au, de asemenea, de jucat un rol.
Si Chastel a remarcat ca anumite parti ale programului presedintiei belgiene a UE nu vor fi afectate de tranzitia politica de la nivel federal, pentru ca ele se afla sub competentele guvernelor regionale.
Regiunile "au competente importante, uneori exclusive," a spus Chastel pentru EurActiv. "Anumiti ministri regionali si comunitari prezideaza anumite formate ale [Consiliului de Ministri al UE] si acestia nu sunt in situatia interimatului," a remarcat el.

Program centrat pe inovatie
Programul final al presedintiei belgiene a fost adoptat de cabinetul Leterme si regiunile belgiene la o intalnire, pe 16 iunie, si va fi prezentat oficial luna aceasta.
Presedintia are in plan sa dedice summitul european de toamna politicilor din domeniul inovarii. Liderii UE urmeaza sa dezbata un nou "plan pentru cercetare si inovare" la intalnirea din toamna, punctele centrale fiind, probabil, proprietatea intelectuala, finantarea cercetarii, achizitiile publice si infrastructura dedicata inovarii. Belgienii vor mai face eforturi in vederea unificarii pozitiilor in privinta patentului european si pentru realizarea deplina a pietei interne, precum si in privinta relansarii politicilor industriale.


Sursa: http://www.euractiv.ro

 
Mobile Version | Desktop Version

 


banner banner1 banner2 banner3 banner7 banner5
banner11 banner9 banner6 banner10 banner8 banner9

Logo CJVS str. Ştefan cel Mare nr.79, Vaslui 730168,Vaslui, România
      t:      0235 361 089
      f:      0235 361 091
      e:      consiliu@cjvs.eu
      w:      www.cjvs.eu
       str. Mihail Kogalniceanu nr. 25, Vaslui 730104,Vaslui, România
      t:      0235 361652
      f:      0235 361652
      e:      europedirectvaslui@cjvs.eu
      w:      www.europedirectvaslui.ro


Free live stats and visitor counter for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop