Europa direct la tine acasa
Reteaua Centrelor EUROPE DIRECT este o interfata intre cetateni
si Uniunea Europeana, la nivel local.
Prima pagina Știri europene Newsflash UE, pusa in garda in legatura cu o noua posibila criza a gazului
 

facebook

youtube

youtube


UE, pusa in garda in legatura cu o noua posibila criza a gazului
Miercuri, 23 Iunie 2010 00:00

Rusia a alertat UE in legatura cu posibilitatea unei noi discontinuitati in distributia gazelor. Cele doua parti au o procedura prin care UE este avertizata cand apar probleme in aprovizionarea cu gaze. De data aceasta, criza ar putea fi cauzata de Bielorusia, care are de platit o datorie catre Gazprom.


Uniunea Europeana si Rusia au activat mecanismul de alerta rapida, pentru eventualitatea in care gazul rusesc tranzitat prin Bielorusia n-ar mai ajunge la destinatie, in urma disputei Rusia-Bielorusia, privind o datorie a Minskului, transmite corespondentul RFI la Bruxelles.
Bielorusii spun ca-si vor plati aceasta datorie catre Rusia in termen de doua saptamani dar, intre timp, europenii si rusii au activat mecanismul de alerta rapida infiintat de Uniunea Europeana si Rusia anul trecut, dupa marea criza a gazului din 2008.

In mare, acest mecanism serveste la informarea imediata si precisa a partilor implicate in caz de probleme ale aprovizionarii cu gaz, iar unele masuri de urgenta sunt luate daca este cazul.
Pentru moment, anuntul Rusiei ca a diminuat cu 15% tranzitul spre si prin Bielorusia nu afecteaza Uniunea Europeana, unde primele tari care ar vedea o diminuare a fluxului ar fi cele baltice. In mod indirect, Polonia si Germania ar putea fi afectate.
Experti europeni si din Bielorusia s-au reunit, pentru a analiza implicatiile acestei situatii, care inca nu se poate compara cu precedentele crize, dar care trezeste o neliniste usor de inteles din partea statelor UE.

Uniunea Europeana se aprovizioneaza cu gaz rusesc in continuare, cu toate ca in ultimii ani a repetat un apel spre statele membre, pentru o diversificare mai mult decat necesara a surselor. 20% din gazul importat din Rusia de tarile Uniunii tranziteaza Bielorusia.


Sursa: http://www.euractiv.ro

 
Mobile Version | Desktop Version

 


banner banner1 banner2 banner3 banner7 banner5
banner11 banner9 banner6 banner10 banner8 banner9

Logo CJVS str. Ştefan cel Mare nr.79, Vaslui 730168,Vaslui, România
      t:      0235 361 089
      f:      0235 361 091
      e:      consiliu@cjvs.eu
      w:      www.cjvs.eu
       str. Mihail Kogalniceanu nr. 25, Vaslui 730104,Vaslui, România
      t:      0235 361652
      f:      0235 361652
      e:      europedirectvaslui@cjvs.eu
      w:      www.europedirectvaslui.ro


Free live stats and visitor counter for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop