Europa direct la tine acasa
Reteaua Centrelor EUROPE DIRECT este o interfata intre cetateni
si Uniunea Europeana, la nivel local.
Prima pagina Știri europene Newsflash Acord european: Bugetele nationale vor fi aprobate mai intai la Bruxelles
 

facebook

youtube


Acord european: Bugetele nationale vor fi aprobate mai intai la Bruxelles
Vineri, 18 Iunie 2010 00:00

Summitul european de la Bruxelles a avut in centrul atentiei politicile economice si stabilirea unei agende comune in perspectiva apropiatelor intalniri la varf G8 si G20. Estonia a fost admisa in zona euro, urmand sa devina membru, de facto, la inceputul lui 2011, iar Islanda a lansat negocierile de aderare la Uniune.
Actuala triada a UE, premierul spaniol Zapatero, presedintele Consiliului European Van Rompuy si seful Comisiei, Barroso


Cele trei crize succesive - a bancilor, a datoriilor si a monedei unice - sunt lectii pe care sefii de stat si guvern din Uniunea Europeana incearca sa demonstreze ca si le-au insusit. E nevoie de o coordonare functionala a celor 27, iar pactul de stabilitate, ca si cel de dezvoltare, au nevoie de rigoare.
Bancilor li se va intocmi un registru legislativ prin care sa fie puse in situatia de a-si plati singure oalele sparte. Si, a asigurat presedintele Consiliului Uniunii, Herman Van Rompuy, daca subiectul nu va fi imbratisat dincolo de granitele comunitare, cel putin in Europa se va lucra in asa fel incat toate costurile crizelor sa fie corect si echitabil achitate.

Subiectul "guvern economic" a revenit in discutie. O astfel de coordonare intarita ar putea diminua riscul unor eventuale rupturi in sanul Uniunii, crede cancelarul federal Angela Merkel: "Ne-a fost limpede, tuturor, ca acest demers trebuie sustinut de toti cei 27 de membri si realizat".
Presedintele francez Nicolas Sarkozy intentionase, de fapt, sa atraga, intr-o prima faza, un grup de 16 state intr-un secretariat comun, cu sediul, desigur, la Paris - fara succes.

"Guvernanta economica nu mai este o expresie tabu, ci dimpotriva", a explicat presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, la sfarsitul reuniunii.
De altfel, grupul de lucru privind acest subiect si prezidat de Herman Van Rompuy prezinta in octombrie modalitatile practice de punere in aplicare a acestui nou concept, menit sa aduca soliditate economiilor europene.
Guvernanta economica va fi realizata insa la nivel ministerial si nu la nivel de sefi de state, asa cum dorea Franta, intrucat aceasta ar fi creat structuri paralele cu cele deja existente.

Necesitatea introducerii acestei coordonari intre statele membre a fost subliniata de criza greaca, iar de acum este clar si pentru capitalele cele mai reticente ca deciziile bugetare ale unui stat membru afecteaza stabilitatea bugetelor in celelalte state membre.
De aceea, liderii UE au acceptat ideea controversata a Comisiei Europene de a-si supune la Bruxelles planurile bugetare spre aprobare, inainte ca ele sa fie validate de parlamentele nationale.

Si tot pentru securitatea comuna financiara se are in vedere introducerea unui test de stres pentru banci, un examen din care sa reiasa in ce masura poate rezista o institutie financiara unor evolutii conjuncturale negative sau unor situatii de criza.
"Este un pas foarte important catre o transparenta a pietelor - si m-am bucurat de modul in care au raspuns toate statele Uniunii," a comentat cancelarul federal Angela Merkel.

Pactul de Stabilitate al zonei euro, care guverneaza deciziile bugetare a 16 tari membre a primit si el permisiunea de a se dota acum cu sanctiuni suplimentare impotriva celor care nu respecta limita deficitului public.
Sanctiunile pot fi financiare sau chiar - asa cum propune Germania - un stat nedisciplinat isi poate vedea suspendat dreptul de vot in timpul deciziilor comunitare.


Sursa: http://www.euractiv.ro

 
Mobile Version | Desktop Version

 


banner banner1 banner2 banner3 banner7 banner5
banner11 banner9 banner6 banner10 banner8 banner9

Logo CJVS str. Ştefan cel Mare nr.79, Vaslui 730168,Vaslui, România
      t:      0235 361 089
      f:      0235 361 091
      e:      consiliu@cjvs.eu
      w:      www.cjvs.eu
       str. Mihail Kogalniceanu nr. 25, Vaslui 730104,Vaslui, România
      t:      0235 361652
      f:      0235 361652
      e:      europedirectvaslui@cjvs.eu
      w:      www.europedirectvaslui.ro


Free live stats and visitor counter for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop