Europa direct la tine acasa
Reteaua Centrelor EUROPE DIRECT este o interfata intre cetateni
si Uniunea Europeana, la nivel local.
Prima pagina Știri europene Newsflash Comisia ia masuri pentru modernizarea educatiei si formarii profesionale in Europa
 

facebook

youtube


Comisia ia masuri pentru modernizarea educatiei si formarii profesionale in Europa
Vineri, 11 Iunie 2010 00:00

Comisia Europeana a prezentat, miercuri, o serie de reforme menite sa ajute la modernizarea educatiei si formarii profesionale in Europa. Executivul european vrea ca pe aceasta cale sa ofere tinerilor un invatamant mai atractiv si calitativ, iar adultilor mai multe sanse pentru cresterea competentelor de-a lungul intregii vieti.


Invatamantul profesional si formarea profesionala este optiunea aleasa in medie de aproximativ 50% din toti elevii din invatamantul secundar superior. Totusi, acest sector necesita o modernizare pentru a fi transformat intr-o optiune mai atractiva si mai de calitate, astfel incat sa le ofere tinerilor competentele adecvate pentru a gasi un loc de munca potrivit si adultilor o oportunitate de a-si imbunatati competentele in cursul vietii lor active, mentioneaza un comunicat al CE.
In consecinta, Comisia doreste sa incurajeze mai multe persoane sa urmeze invatamantul profesional, sa amelioreze calitatea ofertei de formari si sa faciliteze mobilitatea intre locuri de munca si tari. Se preconizeaza ca ministrii din UE sa discute si adopte planul in al doilea semestru al lui 2010.

"Invatamantul profesional si formarea profesionala reprezinta o legatura vitala intre lumea educatiei si a muncii. In climatul economic actual, este mai important decat oricand sa ne reunim eforturile si sa il transformam intr-o optiune mai atractiva pentru ucenici, elevi si orice alte persoane care vor sa isi amelioreze competentele", afirma Androulla Vassiliou, comisar european pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret, citat in comunicat.
Printre metodele de impulsionare a invatamantului profesional si formarii profesionale, planurile adoptate miercuri de Comisie indica:
• Asigurarea unui acces flexibil la formare si la calificari, care sa fie deschis tuturor etapelor vietii;
• Promovarea mobilitatii pentru a facilita castigarea de experienta in strainatate sau intr-un sector diferit al economiei;
• Garantarea celei mai inalte calitati posibile a invatamantului si formarii;
• Oferirea mai multor oportunitati grupurilor dezavantajate, precum persoanele care au abandonat studiile, cele cu competente reduse si somerii, persoanele migrante si cele cu dizabilitati;
• Promovarea unei atitudini creative si inovatoare si a spiritului antreprenorial in randul elevilor.

Plan pe 10 ani
Planul Comisiei se bazeaza pe obiectivele strategiei Europa 2020 pentru o crestere inteligenta si favorabila incluziunii si va fi legat, de asemenea, de viitoarea initiativa „Tineretul in miscare”, care va sprijini extinderea oportunitatilor de invatare si mobilitate pentru toti tinerii.

Acestea constituie contributia Comisiei la un nou program de reforme pe 10 ani in temeiul procesului de la Copenhaga privind cooperarea sporita la nivel european in domeniul educatiei si al formarii profesionale. In decembrie, comisarul Vassiliou si ministrii din UE cu portofoliu in domeniul invatamantului profesional si al formarii profesionale se vor reuni cu reprezentanti ai angajatorilor si ai sindicatelor in Bruges, Belgia, pentru a stabili o agenda de modernizare ambitioasa pentru urmatorii 10 ani, precum si obiective pe termen mai scurt, care vor fi revizuite in mod regulat.

Procesul de la Copenhaga privind cooperarea sporita la nivel european in domeniul invatamantului profesional si al formarii profesionale a fost lansat in 2002 si este revizuit la fiecare doi ani. Acesta a stimulat dezvoltarea unei abordari comune a evaluarii, bazate mai degraba pe rezultate, decat pe durata perioadei de studiu sau pe tipul de institutie.

Sursa: http://www.euractiv.ro

 
Mobile Version | Desktop Version

 


banner banner1 banner2 banner3 banner7 banner5
banner11 banner9 banner6 banner10 banner8 banner9

Logo CJVS str. Ştefan cel Mare nr.79, Vaslui 730168,Vaslui, România
      t:      0235 361 089
      f:      0235 361 091
      e:      consiliu@cjvs.eu
      w:      www.cjvs.eu
       str. Mihail Kogalniceanu nr. 25, Vaslui 730104,Vaslui, România
      t:      0235 361652
      f:      0235 361652
      e:      europedirectvaslui@cjvs.eu
      w:      www.europedirectvaslui.ro


Free live stats and visitor counter for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop