Europa direct la tine acasa
Reteaua Centrelor EUROPE DIRECT este o interfata intre cetateni
si Uniunea Europeana, la nivel local.
Prima pagina Știri europene Newsflash Comisar european la Bucuresti: “Cealalta criza, a schimbarilor climatice, nu va disparea de la sine”
 

facebook

youtube

youtube


Comisar european la Bucuresti: “Cealalta criza, a schimbarilor climatice, nu va disparea de la sine”
Vineri, 04 Iunie 2010 00:00

"Cu toate ca toata lumea se gandeste astazi - natural - la criza economica, problema schimbarilor climatice nu va disparea de la sine," a spus la Bucuresti comisarul european pentru actiune in domeniul climatic, Connie Hedegaard, care a discutat cu decidentii romani despre urmatorul summit al schimbarilor climatice. Ea a spus ca daca cele doua crize vor fi abordate in mod inteligent "vom putea sa ne ocupam si de mediu si de securitatea energetica si vom asigura si locuri de munca."
Comisarul danez a discutat cu autoritatile romane despre urmatorii pasi pentru ajungerea la un acord international pentru incetinirea schimbarilor climatice si despre rolul Romaniei intr-o UE angajata sa obtina rezultate impotriva schimbarilor climatice.

Comisarul european a spus ca la conferinta dedicata schimbarilor climatice de la Copenhaga, in ciuda faptului ca nu au fost atinse toate scopurile, a fost realizata o mobilizare fara precedent si tari precum Rusia, Japonia, SUA, Brazilia, China, India sau Africa de Sud si-au asumat tinte noi de reducere a emisiilor de carbon. La urmatorul summit, cel de la Cancun, "ar trebui sa putem sa obtinem beneficii in urma eforturilor de la Copenhaga." "Trebuie sa construim pe ceea ce am obtinut la Copenhaga." Dar, pentru ca acest lucru sa fie posibil, Hedegaard crede ca trebuie schimbata tactica: "Sa cadem de acord in primul rand asupra principiilor si sa lasam detaliile pe mai tarziu. Sa discutam pe chestiunile de substanta."

Ea a lasat sa se inteleaga ca ajungerea la acord cu valoare de obligatie juridica ar putea fi mai putin importanta in acest moment, putandu-se amana un astfel de act pana la conferinta urmatoare, din Africa de Sud.

Comisarul crede ca la conferinta de la Cancun (Mexic) trebuie sa se ia decizii in privinta politicilor legate de paduri, adaptare, finantarea rapida si masurare, raportare si verificare.

In privinta Romaniei, Hedegaard a spus ca nu ar trebui sa existe probleme pentru a-si atinge tintele asumate in materie de reducere a emisiilor si a cresterii ponderii energiei regenerabile.

Ministrul roman al mediului, Lazslo Borbely, a anuntat ca Romania urmeaza sa cheltuiasca anul acesta 1 miliard de euro din fondul de mediu pentru proiecte 'verzi'. 200 de milioane de euro vor fi utilizati pentru programul de reinnoire a parcului auto, alte proiecte fiind legate de epurarea apei si de impaduriri. Ministrul a spus ca anul acesta creste de sase ori volumul impaduririlor, fata de cel precedent.

El a mai anuntat ca exista mai multe companii care vor sa investeasca, in total, in jur de 1 miliard de euro in parcuri eoliene in Romania. Comisarul Hedegaard, venind dintr-o tara cu experienta mai ales in parcurile eoliene off-shore, a spus ca pana acum fauna a revenit la normal dupa ce turbinele au fost instalate, dar ca aceste parcuri sunt intotdeauna amlasate luand in considerare si factorii de mediu, printre care rutele pasarilor migratoare. Borbely a asigurat ca in Romania se va face un studiu de impact pentru toata zona Dobrogei.

"Ambitia mea in calitate de comisar este sa vad Europa devenind regiunea cea mai prietenoasa cu mediul din intreaga lume," spune daneza. Pe de alta parte, ea atrage atentia ca exista o concurenta serioasa in ultima vreme, mai ales in industriile producatoare de echipamente verzi, in care tarile asiatice sunt campioane. "Cursa globala a inceput," spune ea.

Borbely i-a oferit comisarului sprijinul sau in calitate de presedinte al comisiei ONU pentru dezvoltare durabila, functie in care a fost ales recent cu un mandat de un an.

Sursa: http://www.euractiv.ro

 
Mobile Version | Desktop Version

 


banner banner1 banner2 banner3 banner7 banner5
banner11 banner9 banner6 banner10 banner8 banner9

Logo CJVS str. Ştefan cel Mare nr.79, Vaslui 730168,Vaslui, România
      t:      0235 361 089
      f:      0235 361 091
      e:      consiliu@cjvs.eu
      w:      www.cjvs.eu
       str. Mihail Kogalniceanu nr. 25, Vaslui 730104,Vaslui, România
      t:      0235 361652
      f:      0235 361652
      e:      europedirectvaslui@cjvs.eu
      w:      www.europedirectvaslui.ro


Free live stats and visitor counter for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop