Europa direct la tine acasa
Reteaua Centrelor EUROPE DIRECT este o interfata intre cetateni
si Uniunea Europeana, la nivel local.
Prima pagina Știri europene Newsflash WWF: UE nu ia in calcul dezvoltarea sustenabila pentru reducerea saraciei
 

facebook

youtube

youtube


WWF: UE nu ia in calcul dezvoltarea sustenabila pentru reducerea saraciei
Joi, 03 Iunie 2010 00:00

Strategia de reducere a saraciei elaborata de Uniunea Europeana nu ia in calcul dezvoltarea sustenabila, una dintre cele 8 directii principale ale Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, atentioneaza WWF. Cu doar doua saptamani inaintea summitului UE, in cadrul caruia va fi discutata pozitia Uniunii fata de Obiectivele Mileniului, Planul de Actiune al UE nu cuprinde componenta dezvoltarii sustenabile, sustine organizatia.
Potrivit WWF, aproximativ 100 de euro/cetatean european sunt folositi anual pentru asistenta acordata tarilor in curs de dezvoltare, ceea ce reflecta intr-o mare masura punctul de vedere a 72% dintre europeni care se pronunta in favoarea onorarii sau chiar a depasirii angajamentelor UE fata de natiunile in curs de dezvoltare. De aceea, cu doar cinci ani ramasi pana la termenul de indeplinire a Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului (2015), UE ar trebui sa reevalueze rolul pe care resursele naturale il detin in procesul de dezvoltare.

De altfel, ultimele analize de fond efectuate de UE prevad, printre altele, si o lista de „lectii invatate”, care include nevoia de “a mentine starea de sanatate a ecosistemelor pentru a asigura cresterea economica si a atinge Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului”.

Natura si serviciile pe care aceasta le ofera in mod gratuit reprezinta suportul necesar dezvoltarii umane. Biodiversitatea este un factor cheie pentru asigurarea necesarului de hrana si apa, precum si a protectiei impotriva dezastrelor naturale. Pierderea biodiversitatii inseamna pierderea fermelor piscicole, a padurilor, a productivitatii agricole, a fertilitatii solului si a resurselor de apa dulce. Peste un miliard de oameni din tarile in curs de dezvoltare depind de resursele de peste, ca sursa principala de hrana, dar cu toate acestea peste 80% dintre pescariile din intreaga lume sunt exploatate la maxim sau chiar supra-exploatate.

„1,4 miliarde de oameni, aproape de trei ori populatia Europei, traiesc in saracie si se culca flamanzi in fiecare seara. Natura de pe uscat si din oceane ofera oamenilor din intreaga lume resursele de baza necesare pentru a putea prospera si supravietui. Cu toate acestea, resursele naturale sunt distruse sau alterate, facand atingerea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului aproape imposibila”, afirma Sally Nicholson, din cadrul Biroului de Politici Europene al WWF, citat intr-un comunicat al organizatiei.

Un alt obstacol in atingerea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului sunt schimbarile climatice, precizeaza WWF. Mai exact, probabilitatea ca oamenii saraci din tarile si micile natiuni insulare in curs de dezvoltare sa fie loviti de dezastre cauzate de schimbarile climatice este de 79 ori mai mare decat in cazul unei persoane dintr-o tara bogata. Planul de actiune al Uniunii Europene mentioneza doar imbunatatirea finantarii pentru lupta cu schimbarile climatice, ceea ce reprezinta o masura insuficienta. Schimbarile climatice si pierderea biodiversitatii sunt probleme interdependente, care necesita abordari comune, astfel incat sa fie identificate solutii pentru combaterea si adaptarea la schimbarile climatice.

“Pentru a putea conserva biodiversitatea in demersurile de reducere a saraciei si de dezvoltare a societatii, problemele legate de mediul inconjurator trebuie integrate in toate politicile cheie, precum cele legate de schimbarile climatice, dar si cele legate de strategiile economice si de dezvoltare. UE trebuie sa recunoasca nevoia imperativa de dezvoltare durabila in cadrul cooperarii pentru dezvoltare si a relatiilor externe”, a concluzionat Sally Nicholson.

Acum zece ani, liderii mondiali au decis sa ia masuri pentru a eradica saracia la nivel global, pana in anul 2015. Astfel au fost elaborate Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului, care includ obiective masurabile, termene limita si indicatori, unul dintre acestia fiind si asigurarea unei dezvoltari durabile, dar si stoparea procesului de pierdere a resurselor naturale la nivel mondial.

Cu doar cinci ani inainte de expirarea termenului limita, Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon a facut un apel la liderii lumii pentru a participa la un summit ONU la New York, intre 20 si 22 septembrie 2010, cu scopul de a accelera progresele in directia atingerii Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului.

Un plan de actiune al Uniunii Europene, insotit de documente tematice, va fi discutat in cadrul Consiliului Afacerilor Externe din aceasta luna, urmand ca acesta sa fie inclus si in cadrul Consiliului European care va avea loc tot luna aceasta. Cu aceasta ocazie se vor crea premisele unei coordonari puternice la nivel european in vederea summit-ului ONU din luna septembrie.

Sursa: http://www.euractiv.ro

 
Mobile Version | Desktop Version

 


banner banner1 banner2 banner3 banner7 banner5
banner11 banner9 banner6 banner10 banner8 banner9

Logo CJVS str. Ştefan cel Mare nr.79, Vaslui 730168,Vaslui, România
      t:      0235 361 089
      f:      0235 361 091
      e:      consiliu@cjvs.eu
      w:      www.cjvs.eu
       str. Mihail Kogalniceanu nr. 25, Vaslui 730104,Vaslui, România
      t:      0235 361652
      f:      0235 361652
      e:      europedirectvaslui@cjvs.eu
      w:      www.europedirectvaslui.ro


Free live stats and visitor counter for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop