Europa direct la tine acasa
Reteaua Centrelor EUROPE DIRECT este o interfata intre cetateni
si Uniunea Europeana, la nivel local.
Prima pagina Știri europene Newsflash Africanii din Romania ne aduc aminte de problemele pe care le-au lasat acasa
 

facebook

youtube

youtube


Africanii din Romania ne aduc aminte de problemele pe care le-au lasat acasa
Vineri, 28 Mai 2010 00:00

Ziua Africii, sarbatorita si la Bucuresti, este un prilej folosit de comunitatea africana din Romania si organizatiile implicate in proiecte de dezvoltare internationala pentru a atrage atentia asupra problemelor generate de saracie pe continentul aflat la sud de Europa.
Jonas Ingauta Popescu Clotaire a venit din Congo in Romania in 1985, cu parintii care erau diplomati. A ramas sa-si continue studiile dupa ce parintii au plecat, iar astazi este insurat cu o romanca si are un internet cafe prin care multi congolezi tin legatura cu rudele din tara natala. E cetatean roman din 2002.


Pe 25 mai, Ziua Africii a fost marcata pentru a treia oara si la Bucuresti, printr-o conferinta in care s-a vorbit mai ales despre comunitatea africana din Romania si integrarea acesteia.

Aime Lema, din Republica Democratica Congo, este in Romania din 1991. A jucat fotbal la Rosiori de Vede si la Braila, a fost paznic, chelner si azi are o firma de constructii. "Probabil in sase luni va trebui sa schimb din nou profilul", spune el, pentru ca a inteles ca in Romania trebuie sa te adaptezi incontinuu.
Mbela Nzuzi, cunoscuta prezentatoare de televiziune, provine tot din Republica Democratica Congo. A ajuns in Romania in '97 si a obtinut statutul de refugiat in '98. Ea a devenit un lider al comunitatii africane infiintand Organizatia Femeilor Refugiate din Romania. Ea spune ca de-a lungul anilor legislatia romaneasca a suferit imbunatatiri si acum africanii au aceleasi drepturi si obligatii ca si romanii. Pe de alta parte, dincolo de legile care exista pe hartie, ele trebuie puse si in practica. "Acum ne trebuie sa avem si acces la aceste drepturi, pe care il vom dobandi odata cu romanii," spune Nzuzi.
Aime Lema atrage atentia ca africanii din Romania se confrunta si cu probleme: "Multi nu mai au statut de refugiati de ani de zile," spune el despre cei care se ascund de autoritati pentru a nu ajunge la "centrul de teroare de la Otopeni", unde daca intri "nu mai iesi om". (Ministerul de Interne are la Otopeni un 'Centru de cazare a strainilor luati in custodie publica')

Multi africani spun ca nu au resimtit rasism din partea romanilor si nu stiu sa fi existat incidente in care sa fi fost agresati africani, asa cum se intampla in unele tari europene cu comunitati africane mari.
Pe de alta parte, Lema isi aduce aminte ca, la inceputul anilor '90, muncitorii de pe un santier din Bucuresti il fluierau in fiecare dimineata, iar acum politia ii mai legitimeaza pe africanii stransi sa joace cate un meci de fotbal.

Ce au lasat in urma
Cristina Bunea de la Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati (UNHCR) spune ca majoritatea celor care vin din Africa in Romania au plecat pentru ca au fost fortati. Majoritatea africanilor din Romania sunt asistati de UNHCR, mai spune ea. Ei pleaca din tarile de origine lasand in urma saracia si consecintele acesteia. Multi fug din zone afectate de atrocitatile razboaielor. In razboaiele locale care macina Africa in ultimele zeci de ani violenta sexuala si de gen este adesea folosita ca arma, spune Bunea.
Nzuzi, a carei organizatie a reusit sa stranga si sa ajute multi africani din Romania, si-ar dori sa poata ajuta si la schimbarea situatiei de acasa: "In Romania inca nu am pus la punct un mecanism prin care sa-i ajutam pe cei de acasa."
Pentru Anita Delhaas-van Dijk, Director National al Fundatiei World Vision Romania, faptul ca Romania insasi inca trece prin multe greutati legate de saracie, nu este un obstacol in a gasi resurse pentru a ajuta Africa: "Stim ca si in Romania, mai ales in zonele rurale, exista greutati, cum ar fi violenta domestica. [...] Speram ca greutatile pe care le infrunta atat Romania cat si Africa sa le aduca mai aproape una de alta. [...] Timpurile grele apropie oamenii."

Africa nu renunta la speranta
"Chiar si in situatii extrem de dificile, oamenii din Africa isi pastreaza speranta, si acesta este un lucru extrem de motivant," mai spune Delhaas-van Dijk. Nzuzi are si ea un mesaj optimist: "Refugiatii nu trebuie vazuti ca victime, ci ca supravietuitori."
In stransa legatura cu cooperarea pentru dezvoltare, al carei scop este ajutarea tarilor in curs de dezvoltare, la conferinta a fost anuntata inceperea proiectului cu finantare europeana „Constientizare publica pentru solidaritate internationala”, implementat de Fundatia World Vision Romania in perioada ianuarie 2010-ianuarie 2012. Organizatia va realiza prima curricula de cursuri din Romania care va aborda Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului, stabilite in 2000 pentru a reduce saracia efectele acesteia.

O campanie cu ocazia Zilei Internationale a Africii se desfasoara in perioada 25 – 29 Mai 2010, la Bucuresti si are ca scop principal promovarea diversitatii socio-culturale a continentului african, precum si promovarea solidaritatii internationale in Romania.


Sursa: http://www.euractiv.ro

 
Mobile Version | Desktop Version

 


banner banner1 banner2 banner3 banner7 banner5
banner11 banner9 banner6 banner10 banner8 banner9

Logo CJVS str. Ştefan cel Mare nr.79, Vaslui 730168,Vaslui, România
      t:      0235 361 089
      f:      0235 361 091
      e:      consiliu@cjvs.eu
      w:      www.cjvs.eu
       str. Mihail Kogalniceanu nr. 25, Vaslui 730104,Vaslui, România
      t:      0235 361652
      f:      0235 361652
      e:      europedirectvaslui@cjvs.eu
      w:      www.europedirectvaslui.ro


Free live stats and visitor counter for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop