Europa direct la tine acasa
Reteaua Centrelor EUROPE DIRECT este o interfata intre cetateni
si Uniunea Europeana, la nivel local.
Prima pagina Știri europene Newsflash Rromii: ieşirea din cercul vicios
 

facebook

youtube


Rromii: ieşirea din cercul vicios
Vineri, 09 Aprilie 2010 00:00

Statele membre sunt încurajate să utilizeze mai mult fondurile europene disponibile pentru proiectele de integrare socială a rromilor.
În urma extinderii UE către est (în 2004 şi 2007), populaţia de etnie romă a crescut semnificativ. Estimată în prezent la 10-12 milioane de cetăţeni, aceasta reprezintă cea mai importantă minoritate etnică din Uniunea Europeană.

În mare parte, cetăţenii de etnie rromă trăiesc în sărăcie, la marginea societăţii. Având un acces limitat la educaţie, locuri de muncă şi îngrijiri medicale, aceştia intră într-un cerc vicios, din care le este greu să iasă.
Din acest motiv, Comisia Europeană a elaborat un program destinat să abordeze principalele probleme în ceea ce priveşte integrarea rromilor. Statele membre sunt încurajate să utilizeze fondurile europene disponibile în acest scop.

Unul din principalele instrumente financiare este Fondul social european, dotat cu un buget în valoare de circa 12 miliarde de euro (aproximativ 10% din bugetul UE). Acest fond sprijină proiectele care au drept obiectiv îmbunătăţirea coeziunii sociale în UE.
Cu ocazia Zilei internaţionale a rromilor, în zilele de 8 şi 9 aprilie are loc cea de-a doua reuniune la nivel înalt privind romii, la Córdoba (Spania). Discuţiile se axează pe progresele înregistrate până în prezent şi pe noua strategie a Comisiei.

La eveniment participă reprezentanţi ai instituţiilor UE, ai statelor membre şi ai societăţii civile, inclusiv ai organizaţiilor de rromi. De asemenea, a fost anunţată participarea directorului Băncii Mondiale, Theodore Ahlers şi a cunoscutului finanţator şi filantrop, George Soros.
Pe agenda discuţiilor figurează şi punerea în aplicare la nivel naţional a prevederilor UE referitoare la combaterea discriminării şi a rasismului. Comisia Europeană a acţionat în justiţie 24 de state membre pentru că nu şi-au îndeplinit obligaţiile în această privinţă. În 12 cazuri, procedura este în curs.
Într-un studiu realizat în 2009 de către Agenţia pentru Drepturi Fundamentale a UE, se subliniază importanţa aplicării acestor dispoziţii: mai mult de jumătate din cetăţenii de etnie rromă intervievaţi au declarat că, în ultimele 12 luni, fuseseră victime ale discriminării.


Sursa:http://ec.europa.eu

 
Mobile Version | Desktop Version

 


banner banner1 banner2 banner3 banner7 banner5
banner11 banner9 banner6 banner10 banner8 banner9

Logo CJVS str. Ştefan cel Mare nr.79, Vaslui 730168,Vaslui, România
      t:      0235 361 089
      f:      0235 361 091
      e:      consiliu@cjvs.eu
      w:      www.cjvs.eu
       str. Mihail Kogalniceanu nr. 25, Vaslui 730104,Vaslui, România
      t:      0235 361652
      f:      0235 361652
      e:      europedirectvaslui@cjvs.eu
      w:      www.europedirectvaslui.ro


Free live stats and visitor counter for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop