Europa direct la tine acasa
Reteaua Centrelor EUROPE DIRECT este o interfata intre cetateni
si Uniunea Europeana, la nivel local.
Prima pagina Știri europene Newsflash Comisia recomanda ca statele care mentin restrictii de acces pe piata muncii sa-si revizuiasca pozitia
 

facebook

youtube


Comisia recomanda ca statele care mentin restrictii de acces pe piata muncii sa-si revizuiasca pozitia
Joi, 01 Aprilie 2010 00:00

In prezent, 10 din 25 de state membre inca restrictioneaza accesul lucratorilor bulgari si romani la piata muncii, in timp ce 15 state membre si-au deschis deja in totalitate pietele muncii. Europarlamentarul Ioan Enciu, a primit raspunsul Comisiei Europene la intrebarea scrisa privind eliminarea restrictiilor vizand libera circulatie a cetatenilor si lucratorilor romani si bulgari pe teritoriul Uniunii Europene.

Executivul comunitar afirma ca nu intentioneaza sa prezinte un nou raport privind masurile tranzitorii existente, dar ca va continua sa se asigure ca statele membre le utilizeaza respectand cu strictete conditiile stabilite in tratatele de aderare.
"Dreptul statelor membre de a restrictiona temporar libertatea fundamentala a lucratorilor bulgari si romani de a imigra pe teritoriul lor pentru a munci si a se stabili acolo fara a necesita un permis de munca este rezultatul negocierilor privind aderarea Bulgariei si Romaniei la UE. El este stipulat in acordurile de tranzitie prevazute in Tratatul de aderare a Bulgariei si Romaniei, ca o posibilitate pe care statele membre o pot utiliza timp de cel mult sapte ani de la aderarea tarilor respective", se arata in raspunsul dat de comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, Laszlo Andor.

Potrivit Comisiei Europene, masurile tranzitorii au fost aprobate in cazul a patru din cele sase extinderi anterioare, ca o derogare temporara de la libertatea fundamentala de circulatie a lucratorilor, pentru a evita perturbari grave ale pietei muncii cauzate de un aflux brusc de forta de munca in urma aderarii. In prezent, ele se aplica lucratorilor resortisanti din opt din cele zece state membre care au aderat in 2004, in plus fata de lucratorii din Bulgaria si Romania, afirma CE.
"Comisia nu intentioneaza sa prezinte un nou raport privind masurile tranzitorii existente, dar va continua sa se asigure ca statele membre le utilizeaza respectand cu strictete conditiile stabilite in tratatele de aderare. De asemenea, Comisia recomanda, pe baza constatarii din raportul sau din noiembrie 2008, si anume ca impactul general al fluxurilor de mobilitate de dupa extindere a fost pozitiv, ca statele membre care continua sa mentina restrictii de acces pe piata muncii sa-si revizuiasca pozitia in lumina constatarii respective", conform executivului european.

"Masurile tranzitorii care restrictioneaza libera circulatie a lucratorilor UE sunt temporare si impun statelor membre care le utilizeaza sa acorde intotdeauna un acces preferential pe piata muncii lucratorilor din UE care nu beneficiaza inca de libera circulatie, inaintea lucratorilor resortisanti ai tarilor terte. In plus, directivele actuale privind migratia legala a resortisantilor tarilor terte nu acorda automat un drept de admisie pentru solicitantii care indeplinesc criteriile lor de admisie: deciziile referitoare la numarul de solicitanti admisi reprezinta exclusiv responsabilitatea diferitelor state membre vizate", se conchide in raspunsul CE.


Sursa: www.euractiv.ro

 
Mobile Version | Desktop Version

 


banner banner1 banner2 banner3 banner7 banner5
banner11 banner9 banner6 banner10 banner8 banner9

Logo CJVS str. Ştefan cel Mare nr.79, Vaslui 730168,Vaslui, România
      t:      0235 361 089
      f:      0235 361 091
      e:      consiliu@cjvs.eu
      w:      www.cjvs.eu
       str. Mihail Kogalniceanu nr. 25, Vaslui 730104,Vaslui, România
      t:      0235 361652
      f:      0235 361652
      e:      europedirectvaslui@cjvs.eu
      w:      www.europedirectvaslui.ro


Free live stats and visitor counter for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop