Europa direct la tine acasa
Reteaua Centrelor EUROPE DIRECT este o interfata intre cetateni
si Uniunea Europeana, la nivel local.
Prima pagina Știri europene Newsflash Coeziunea europeana la raport: statele UE stau prost la proiecte feroviare, de energie si mediu. Romania e printre codase
 

















facebook

youtube

youtube








Coeziunea europeana la raport: statele UE stau prost la proiecte feroviare, de energie si mediu. Romania e printre codase
Joi, 01 Aprilie 2010 00:00

Conform unui raport privind programele de coeziune pentru perioada 2007-2013, in ultimii trei ani s-au alocat 93 de miliarde EUR (27 % din finantarea UE) pentru proiecte de investitii in locuri de munca si crestere economica in Europa. Raportul cere statelor membre sa imbunatateasca punerea in aplicare a programelor si sa utilizeze in mod optim banii.


Prezentat de comisarii Johannes Hahn (Politica regionala) si László Andor (Ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune), raportul evalueaza, pentru prima data, rata progreselor inregistrate de fiecare tara in indeplinirea obiectivelor UE aprobate. Raportul arata in ce masura si-au aliniat statele membre programele la obiectivele UE de creare de locuri de munca si de crestere economica si contribuie la o dezbatere deschisa privind realizarile si problemele programelor politicii de coeziune.

Raportul cere statelor membre sa imbunatateasca punerea in aplicare a programelor, sa utilizeze in mod optim banii acordati prin politica de coeziune, de exemplu in sectorul cailor ferate, pentru proiecte-cheie in sectoarele energiei si mediului, precum si in domeniul incluziunii sociale.
Romania si media UE
In medie, la nivel UE, peste 27% din fondurile pentru perioada 2007-2013 s-au alocat deja pentru proiecte specifice - cu un total al investitiilor de peste 93 de miliarde EUR.

Raportul arata ca Romania se afla pe penultimul loc la alocarea sumelor pentru proiectele selectate, cu 14%, fata de 27,1% care este media UE. Pe ultimul loc se afla Grecia, cu 11,9%. Cel mai bun procent de alocare il are Belgia, cu 61,1%. Bulgaria a alocat 20,2% din volumul de bani pentru proiecte.
Romania a selectat, ca majoritatea covarsitoare a statelor UE care primesc fonduri de coeziune, proiecte de transport pentru sosele, neglijand in mare parte transportul feroviar.
De asemenea, in cazul proiectelor selectate din domeniul energiei, Romania se afla in plutonul tarilor cu intarzieri majore sau cu progrese infime. Si in privinta investitiilor de mediu, Romania este mult in urma atunci cand vine vorba de prevenirea riscurilor. Romania este amintita printre codase si in cazul infrastructurii culturale si sociale (scoli, spitale, centre sociale), inregistrandu-se intarzieri majore.
Si in privinta implementarii de programe in domeniul antreprenoriatului, Romania se plaseaza printre tarile cu rezultate sub media europeana.

Domenii-cheie
Cea mai mare parte a resurselor politicii de coeziune (aproximativ 230 de miliarde EUR) au fost identificate pentru investitii in domenii-cheie ale agendei pentru crestere economica si locuri de munca. Desi sugereaza ca s-au inregistrat progrese pozitive in domenii importante precum cercetarea si dezvoltarea (R&D), inovarea, invatarea de-a lungul vietii si politicile active ale pietei fortei de munca, raportul indica si faptul ca mai sunt multe de facut pentru accelerarea punerii in aplicare a proiectelor in sectorul feroviar, in investitii-cheie din sectorul energetic si de mediu, in economia digitala si in sprijinul incluziunii sociale. Comisia cere statelor membre sa se concentreze asupra acestor domenii prioritare aplicand, daca este cazul, planuri de actiune pentru recuperarea intarzierilor.

Johannes Hahn, comisarul pentru politica regionala, a declarat: „Acest raport reprezinta o noutate pentru politica de coeziune. El da o forma practica ambitiei noastre de a stabili un sistem robust de realizare a investitiilor din fonduri structurale pe parcursul perioadei de programare. Criza economica mondiala influenteaza, desigur, punerea in aplicare. Cu toate acestea, situatia globala este pozitiva. Se vede ca politica de succesiune are succes in investitiile in regiuni. Realizarea strategiilor aprobate se desfasoara intr-un ritm bun, cu progrese deosebit de incurajatoare in sectoare-cheie cum ar fi cercetarea si dezvoltarea, precum si inovarea. Statele membre trebuie sa mearga mai departe si sa imbunatateasca punerea in aplicare a programelor.”

László Andor, comisar pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune a declarat: „Formarea si imbunatatirea competentelor oferite de Fondul Social European celor care cauta un loc de munca progreseaza si dau roade. Dar se poate face mai mult pentru ajutorarea celor mai greu loviti de declinul economic. Statele membre trebuie sa mareasca ritmul investitiilor, in special in domeniul incluziunii sociale si in dezvoltarea de capacitati institutionale pentru a putea derula programe in mod eficient”. El a adaugat: „Criza a demonstrat relevanta si valoarea Fondului Social European, dovedita de faptul ca masurile cel mai intens folosite au fost politicile active ale pietei fortei de munca pentru a-i aduce pe oameni in campul muncii.”.

Criza economica mondiala influenteaza, desigur, punerea in aplicare a programelor. Numeroase rapoarte nationale prezinta aceasta ca pe un factor major care complica realizarea proiectelor. Drept raspuns, s-au facut mai multe schimbari pentru ca programele sa raspunda mai bine provocarilor lansate de criza. Numeroase state membre au optat, de asemenea, pentru folosirea flexibilitatii in programele lor, pentru a reechilibra, la nevoie, prioritatile, raspunzand unor noi necesitati ale intreprinderilor, precum si ale somerilor pe termen lung si ale celor recenti. Drept rezultat, fluxul resurselor din politica de coeziune a ramas in general constant, avand in vedere ca statele membre folosesc stabilitatea resurselor UE pentru a mentine si pentru a planifica investitii-cheie, chiar in timpul crizei economice.

Prin cele trei fonduri ale sale - Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR), Fondul Social European (FSE) si Fondul de coeziune, UE va investi, in perioada 2007-2013, 347 de miliarde EUR in cele 27 de state membre. Aceasta reprezinta 35 % din totalul bugetului UE pentru aceeasi perioada (975 de miliarde EUR).

Sursa: www.euractiv.ro

 
Mobile Version | Desktop Version

 


banner banner1 banner2 banner3 banner7 banner5
banner11 banner9 banner6 banner10 banner8 banner9

Logo CJVS str. Ştefan cel Mare nr.79, Vaslui 730168,Vaslui, România
      t:      0235 361 089
      f:      0235 361 091
      e:      consiliu@cjvs.eu
      w:      www.cjvs.eu
       str. Mihail Kogalniceanu nr. 25, Vaslui 730104,Vaslui, România
      t:      0235 361652
      f:      0235 361652
      e:      europedirectvaslui@cjvs.eu
      w:      www.europedirectvaslui.ro